"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

Astăzi în Israel este Ziua Națională a Holocaustului, o zi cu valențe semnificative pentru tragedia secolului XX. Fundamentul Statului Israel se bazează pe puterea supraviețuitorilor Holocaustului de a reveni la viață și de a întemeia un stat modern, casă a tuturor evreilor din lume.

Secolul XX a venit cu schimbări neașteptate  și brutale, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial pentru întreaga comunitate de circa 8 milioane de evrei de pe întreg Continentul European. După circa 5 ani de zile, peste 6 milioane de evrei vor dispărea pur și simplu din istorie în lagărele de concentrare și exterminare naziste. La 78 de ani de la eliberarea lagărelor naziste, rana rămâne încă deschisă, fiecare supraviețuitor rămas în viață reprezentând o mărturie vie a trecutului zbuciumat.

Anul 1948 este semnificativ pentru nașterea celui mai tânăr stat din Orientul Mijlociu, Israel. Acest copil născut din suferințele supraviețuitorilor Holocaustului s-a dovedit a fi emblema lumii dezvoltate și leagănul celor 3 credințe monoteiste: iudaism, creștinism și islam.

Pe lângă ziua aducerii aminte, sărbătorim în acest an, 75 de ani de la creația unui nou Stat numit Israel, după scrierile Sfintei Scripturi. Acesta reprezintă astăzi,  confirmarea că prin perseverență, determinare, unitate și voință, orice se poate îndeplini.

 

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord reprezintă atât un spațiu de educare a noilor generații despre istoria tragică a comunităților evreiești, cât și un loc de readucere aminte și comemorare a victimelor Holocaustului, reculegere și binecuvântare a familiilor și generațiilor conectate la Holocaust. Moștenirea deosebită lăsată în urmă de generații întregi de evrei trebuie păstrată și transmisă din generație în generație ca un deziderat al comunităților locale ale României.

 

Post Views: 454