„Memorie pentru viitor: Împotriva uitării, pentru umanitate.”

Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România 2024

Marcăm în data de 9 octombrie Ziua Națională în România de Comemorare a victimelor Holocaustului. Se împlinesc în acest an 80 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord la Auschwitz-Birkenau, în Polonia aflată sub ocupație nazistă, și 83 de ani de la începutul deportărilor evreilor din Bucovina în Transnistria.

Holocaustul rămâne un fenomen complex, de actualitate, iar cunoașterea și aprofundarea lui de către generațiile actuale reprezintă o resursă de educație utilă pentru viitor. Programele naționale în domeniul educațional oferă oportunități de studiere și predare a acestui subiect în școlile din România, folosind și metode alternative sau complementare.

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei reprezintă un centru educațional de referință în domeniul Holocaustului și a istoriei evreilor. Conceput sub forma unui memorial în sinagoga din centrul orașului Șimleu Silvaniei, oferă posibilitatea studierii, predării și aprofundării tematicii Holocaustului, atât prin expoziția de bază cât și prin materialele educaționale puse la dispoziție vizitatorilor. Parteneriatele cu instituții de același profil din țară și din afara tării au consolidat implicarea muzeului în procesul educațional.

Un astfel de parteneriat s-a realizat în urma cu 7 ani alături de Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, prin doamna profesor Maria Rițiu,  parteneriat în care s-au pus bazele unei colaborări în cadrul proiectului european Eternal Echoes – Instrument Interactiv de Predare și Învățare a Holocaustului. Platforma digitală creată reprezintă un rezultat optim care reflectă implicarea elevilor și a cadrelor didactice   în elaborarea acestor instrumente educaționale benefice atât cadrelor didactice, cât și elevilor.

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord revine în acest an în fața elevilor de la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca pentru a le prezenta o lecție de istorie din activitatea muzeului.  Printre subiectele abordate se află și propunerea de utilizare a celui mai inovativ instrument interactiv de predare și învățare a Holocaustului și anume: www.eternalechoes.org . Acest instrument a fost creat cu scopul de a oferi o completare materialelor didactice referitoare la problematica Holocaustului și de a ușura activitatea de predare a profesorilor și de învățare a elevilor.

www.holocaustmuseum.ro    

www.eternalechoes.org

Daniel Stejeran – director MMHTN