"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

                  La fiecare început de an ne aducem aminte de tragedia secolului XX – Holocaustul. Pentru Supraviețuitori și familiile lor, amintirea tristă a suferințelor umane, a dezumanizării, a traumelor psihologice trăite și transmise din generație în generație, reprezintă un imbold pentru noi azi de a face neuitată această pată neagră din istoria recentă. Generațiile actuale și viitoare au șansa prin astfel de evenimente ca cel prezent, de a învăța și de a respecta valorile umanității, de a lupta pentru orice derapaj de la respectarea conduitelor civice morale, de a combate orice forme de extremism, antisemitism, xenofobie și rasism.

          Ziua de 27 Ianuarie a devenit reprezentativă pentru memoria colectivă, ca fiind ziua de eliberare de către trupele sovietice a celui mai mare infern nazist, lagărul Auschwitz-Birkenau. În același timp, această zi este simbolică pentru ceea ce noi numim Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, zi stabilită în calendarul internațional de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2005.

          Șase milioane de evrei, sute de mii de alte etnii, copii, femei, bărbați, tineri sau vârstnici, au fost cu toții victime nevinovate ale sistemului nazist, a mașinăriei de ucidere în masă.

          An de an, timp de un deceniu, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei organizează această zi în memoria victimelor Holocaustului. Anul 2012 este unul de referință pentru activitățile educaționale ale Muzeului. Cu ocazia primei ediții organizate de muzeu a Zilei Internaționale a Holocaustului, în prezența Ambasadorului Statului Israel în România E.S. Dan Ben-Eliezer au fost semnate documentele care stau la baza proiectului de înfrățire dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva. Proiectul se bazează în special pe conceptul Tineri Ambasadori ai celor două state care anual fac schimb reciproc de experiență în cadrul programului organizat de primăria Șimleu Silvaniei și cea din Petach Tikva.

           Muzeul Holocaustului de la Șimleu Silvaniei a beneficiat constant de sprijinul unor persoane, familii sau instituții în fiecare demers inițiat, parteneriatele naționale și internaționale i-au asigurat funcționalitatea, iar proiectele l-au consacrat ca spațiu de educație, rememorare și comemorare.

          După un deceniu de activități diverse organizate pentru a marca Ziua Internațională a Holocaustului, muzeul de la Șimleu Silvaniei a oferit în 23 Ianuarie 2022, 10 medalii ca semn de apreciere și recunoștință, unor persoane sau instituții care au contribuit la susținerea constantă a educației referitoare la problematica Holocaustului.

 

1. Prima medalie se oferă domnului Prof.Univ.Dr. Vasile Nussbaum – supraviețuitor al Holocaustului pentru merite deosebite în ceea ce privește educația despre Holocaust care a fost inclusă și în platforma digitală Eternal Echoes, dezvoltată de Muzeul Holocaustului.

2. Elly Berkovits Gross – supraviețuitoare a Holocaustului, născută la Șimleu Silvaniei și deportată de aici în 1944. Elly sprijină constant muzeul cu cărți, materiale, picturi reprezentative pentru educația despre Holocaust.

3. A treia medalie se oferă Excelenței Sale, domnul Dan Ben-Eliezer, ambasador al Statului Israel în România, în perioada 2010-2015, pentru merite deosebite în susținerea proiectului de înfrățire dintre Petach Tikva din Israel și Șimleu Silvaniei din România, dar și pentru implicarea domniei sale în activități educaționale ale muzeului.

4. A patra medalie îi revine domnului Septimiu Țurcaș primar al orașului Șimleu Silvaniei din 2004 până în 2020. A fost de la începutul activității muzeului alături și a sprijinit de fiecare dată orice demers de educație, rememorare și comemorare a Holocaustului.

5. A  cincea medalie de onoare este oferită doamnei Bianca Șerban, director al Colegiului Național Simion Bărnuțiu pentru susținerea activităților din proiectul de schimb de experiență numit Tineri Ambasadori între CNSB și liceul Brener din Petach Tikva.

6. A șasea medalie de onoare se cuvine a fi înmânată Inspectoratului Școlar Județean reprezentat de domnul Vasile Bulgărean – Inspector Școlar General. Proiectele educaționale destinate studierii și predării tematicii Holocaustului au fost mereu facilitate de Inspectorat și diseminate în rândul elevilor și cadrelor didactice prin intermediul ISJ Sălaj. Vă mulțumim.

7. A șaptea medalie de onoare se acordă domnului Daniel Săuca – manager al Centrului de Cultură și Artă a Județului Sălaj pentru sprijin logistic și financiar acordate instituției muzeului în această perioadă.

8. A opta medalie de onoare se acordă familei Borz Cristian și Maria, pentru eforturile deosebite de recunoaștere a lui Iuliu Maniu ca Drept între Popoare.

9. A noua medalie de onoare este oferită domnului Dumitru Costălaș – profesor de pictură și artist pentru implicarea elevilor în organizarea diverselor evenimente în cadrul Muzeului Holocaustului.

10. A zecea medalie de onoare se oferă domnului Zvika Kfir – Rabin al Brașovului și al Banatului, care a stabilit primele căi de colaborare cu Petach Tikva.

 

 

Vezi video aici!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *