Piesa autoarei israeliene Hanna Azoulay-Hasfari este o confruntare între patru personalități pasionale, patru surori, pe care dispariția bruscă a mamei lor le aduce din nou împreună, după cincisprezece ani, în care lucrurile nespuse dintre ele le-au făcut să se îndepărteze.
O sărbătoare a ispășirii, a judecății și a iertării le obligă să își regăsească una în cealaltă rădăcinile pierdute și, în ciuda temperamentului lor mediteranean, să se împace în primul rând cu propria identitate și să se accepte pe ele însele, așa cum se văd oglindite în celelalte.
Figura unei mame luptătoare, care și-a apărat toată viața puii ca o leoaică, poate cu prețul dragostei acestora, domină chiar și în absență viețile fiicelor sale, crescute pentru a deveni niște supraviețuitoare.
Urmând structura unui film polițist, surorile trebuie să rezolve misterul dispariției mamei, dar în această încercare ajung să dezvăluie secretele mai adânci, ce stau la rădăcina istoriei lor de familie.
Astfel, teme fundamental umane ca iertarea de sine, acceptarea propriei identități, reevaluarea tradiției și a maternității, existența într-un spațiu al războiului mai ales interior, conduc spectatorul printre valurile de furtună ale unei comedii dulce-amărui, ca gemul de gutui pentru Yom Kippur.
„Ziua iertării”, de Hanna Azoulay-Hasfari
cu: Ana Apetrei / Anastasia Ioana Florea, Cezara Crețu, Alis Ana-Maria Pelle, Francesca Pop și Andreea Alice Preda pe 18 august la Zalău!
Regia: Eugen Gyemant
Light design: Dorin Alexandru Părău
Asistente proiect: Violeta-Andreea Buduleci și Denisa Bar
Manager proiect: Luminița Dana Bîrsan
Fotografii: Hruby Carol
Afiș: Adrian Mărgineanu
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – premiera: 2021
Joi, 18 August, ora 19:00
Curtea Artiștilor Zalău, strada Morii 1/A
Intrare gratuită
Povestiri culese
Auzim des „A fost odată…” la începutul unei povești. Odată înseamnă de mult, iar de mult înseamnă trecut. E poate un paradox că poveștile se scriu despre prezent, dar sunt povestite mereu la timpul trecut… Și atunci, când mai sunt și trăite?
Spectacolul „Povestiri culese” spune povestea unei scriitoare, Ruth, care se luptă cu timpul – atât cu limbile de la ceas, cât și cu propriile sale povești rămase nespuse. În viața ei apare Lisa, o tânără aflată la început de drum care caută pretutindeni atât inspirație, cât și un învățător. Ruth e cea care spune povești nescrise, iar Lisa e cea care ascultă. Trec ani până ca filele din cărți să fie scrise, dar în același timp, ce câștigă Ruth prin posteritate, poate pierde în clipa din prezent…
Spectacolul este o poveste despre poveștile care nu sunt mereu așa cum ne-am dori să fie. Despre poveștile care nu se termină doar cu happy end. Despre cum în fiecare student se află o parte din discipolul avut, dar și despre timpul necruțător de cuvinte ce s-ar mai fi vrut a fi scrise…
Ana Maria Pop, actriţa Teatrului Godot, a câştigat premiul pentru interpretare feminină în cadrul festivalului UNDERCLOUD 2022, pentru rolul Lisei Morrison, jucat alături de Maia Morgenstern, in piesa Povestiri culese după Donald Margulies.
Producător: George Remeș
Scenografie: Corina Grămoșteanu
Sâmbătă, 20 August, ora 21:00
Curtea Artiștilor Zalău, strada Morii 1/A
Intrare gratuită
Sursa: https://www.facebook.com/pentruteatru
Post Views: 572