"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie

și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord a început seria activităților educative pentru marcarea acestei zile prin proiecția unui film documentar al cărui subiect este Gesturi de rezistență – rezistența evreiască în timpul Holocaustului. Sute de elevi din localitate și din împrejurimi, însoțiți de cadrele didactice vizitează în aceste zile noua expoziție a memorialului Holocaustului aflată în sinagoga mare din Șimleu Silvaniei. Memoria victimelor Holocaustului poate și trebuie să fie păstrată prin educație.

În acest an, Ziua Holocaustului în România coincide cu sărbătoarea de Yom Kippur sau Ziua Penitenței, atunci când, în Iudaism, fiecare credincios va fi analizat din punct de vedere al comportamentului de-a lungul unui an și va fi înscris sau nu de către Dumnezeu, în Cartea Vieții. Urarea care se face este aceea de Gmar Hatima Tova: să fii înscris mereu în Cartea Vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La 9 octombrie 1941

10 octombrie 2019