Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei condamnă ferm atacurile teroriste ale grupării Hamas în Israel și deplânge pierderea de vieți omenești nevinovate. Terorismul reprezintă arma celor slabi și needucați, care încearcă să se facă auziți prin astfel de refulări. Instituția muzeului din Șimleu Silvaniei este alături de Statul Israel și prin fiecare activitate organizată în următoarea perioadă va face referire la istoria, tradiția și importanța cunoașterii aspectelor legate de neamul evreiesc secular.
În contextul Zilei Naționale a Holocaustului în România, Muzeul își propune organizarea mai multor activități de comemorare, educare și conștientizare a subiectului Holocaustului în rândul generațiilor actuale printr-o serie de evenimente educaționale care se vor desfășura începând din 9 octombrie (desemnată de Guvernul României în 2004 ca fiind Ziua Națională a Holocaustului) și până în 23 octombrie, când va fi dedicată o zi întreagă activităților de cunoaștere a istoriei unei comunități dispărute: Evreii din Sălaj.
Muzeul Holocaustului se află pe lista câștigătorilor unui grant european cofinanțat de Uniunea Europeană prin Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiesc (AEPJ) sub patronajul UNESCO și cu sprijinul Fundației Tarbut din România. Ziua de 23 octombrie va fi dedicată cunoașterii istoriei comunității evreiești, dar și diverselor activități de vizitare e expoziției muzeului, discuții cu cercetători, activități interactive pentru tineri și adulți, expuneri ale platformelor educaționale dezvoltate de muzeu și proiecții de film documentar.
Recent predarea materiei Istoria Evreilor. Holocaustul a devenit obligatorie pentru toți elevii din clasa a XI-a indiferent de profil. Conștientizarea utilizării de către cadrele didactice și a elevilor a unor instrumente interactive pentru predarea tematicii Holocaustului poate să le ușureze predarea și învățarea terminologiei specifice. În acest sens propunerea Muzeului Memorial al Holocaustului este utilizarea platformei create în acest scop: www.eternalechoes.org
Platforma reprezintă un instrument interactiv în care sunt disponibile exerciții tematice de învățare a multiplelor aspecte legate de comunitățile evreiești din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, situația lor tragică din timpul Holocaustului și revenirea la viață a puținilor supraviețuitori ai lagărelor de exterminare naziste. Platforma online este gratuită și pusă la dispoziția celor care vor să o utilizeze, fiind accesibilă în limbile tuturor partenerilor din acest proiect internațional cofinanțat de către Uniunea Europeană.