"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

  • Anul 2020 a debutat cu organizarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în 26 Ianuarie. Evenimentul a fost prezidat de Lucian Bode, Ministrul Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor. Alături de reprezentanți ai ambasadelor Rusiei, Belarusului, Ungariei, Poloniei, înalți oficiali ai statului Israel, demnitari ai autorităților locale și județene a participat și un public numeros care s-au alăturat relatării experienței de viață a supraviețuitorului Holocaustului, Vasile Nussbaum. Printre invitații de onoare s-a aflat și Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu.
  • Ziua de 27 Ianuarie 2020 este reprezentativă pentru muzeul din Șimleu Silvaniei, datorită faptului că Președintele României Klaus Iohannis a oferit înalta distincție în grad de Cavaler Muzeului Memorial al Holocaustului, pentru întreaga activitate de sprijinire a păstrării memoriei Holocaustului, de luptă împotriva antisemitismului, xenofobiei și rasismului, dar și de promovare a valorilor culturale și identitare ale poporului evreu.
  • În luna Iulie, a fost derulat un alt proiect important în ceea ce privește educația referitoare la lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei și rasismului.  împreună cu Asociația GoFree Cluj-Napoca  un grup de tineri studenți au beneficiat de formare în domeniul drepturilor omului  și au vizitat expoziția muzeului de la Șimleu Silvaniei.
  • În data de 9 Octombrie 2020, cu ocazia Zilei Naționale a Holocaustului în România, muzeul a organizat împreună cu trupa Corbu, un concert tematic în memoria victimelor Holocaustului din țară.
  • Tot cu acest prilej a fost semnat un acord de parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Comunitară din Viena, Austria, pentru un program de voluntariat în cadrul muzeului Holocaustului din Șimleu Silvaniei.
  • În luna decembrie, în cadrul unui parteneriat cu JDC New York, a fost prezentat turul virtual al expoziției muzeului Holocaustului. Peste 90 de participanți din SUA și România au fost prezenți în mediul online la această prezentare. Printre ei s-au numărat și doi reprezentanți ai Allgenerations și ai O.N.U.

Anul 2020, cu toate că a fost un an mai special din cauza pandemiei de Coronavirus, a reprezentat pentru muzeu stabilirea unor priorități în ceea ce privește viitorul instituției. Stabilirea unor noi parteneriate, posibilitatea creării unor grupuri mixte de voluntariat, programul educațional propus și diversificarea sferei de activități ne fac mai încrezători în misiunea asumată a muzeului, aceea de a educa și a sprijini buna educare a  generațiilor viitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eternal Echoes

23 decembrie 2020