"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

„23 AUGUST 1944/2019”

Cu: Iudith Ardeleanu, Ioseph Cotnăreanu, Lippa Baroti Segal, Pompiliu Sterian
Un film de: Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold
Consultant istoric: Mihai Burcea
Mixaj sunet: Mara Mărăcinescu

„75 de ani de la 23 august 1944 – perspective marginale” C.N.I.P.T. Șimleu Silvaniei, Joi 7 Noiembrie, începând cu ora 14,00. – Intrarea liberă!

În ziua de 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu și prim-ministrul Mihai Antonescu sunt arestați, România iese din alianța cu Germania nazistă și întoarce armele – continuă războiul de partea coaliției Marea Britanie – U.R.S.S. – Statele Unite. Evenimentul marchează sfârșitul regimului fascist în România.
În 2009, un colectiv artistic multidisciplinar a inițiat „Vârsta4” – program de artă comunitară la „Moses Rosen” – căminul pentru persoane vârstnice al comunității evreiești din București. În cadrul unuia dintre primele ateliere, persoanele rezidente au desenat o hartă a zilelor importante din viața lor. Cele mai multe persoane au nominalizat 23 august 1944 ca evenimentul care le-a marcat decisiv existența.
În cursul anului 2019, la 75 de ani de la 23 august 1944 și la 10 ani de la începutul programului „Vârsta4”, i-am provocat din nou pe rezidenți să discutăm despre semnificația acestui eveniment istoric. De-a lungul a 8 luni, în cadrul unor discuții individuale și de grup, rezidentele și rezidenții rememorează, povestesc, dezbat, se emoționează și se ceartă pe marginea evenimentelor din jurul zilei de 23 august 1944.

Evenimentul face parte din proiectul „75 de ani de la 23 august 1944 – perspective marginale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.
Parteneri: Căminul „Amalia și șef rabin dr. Moses Rosen”, Muzeul Național al Țăranului Român, U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, S.N.S.P.A. București, Universitatea Babeș Bolyai – F.S.A.S., Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Litere și Arte – Universitatea „Lucian Blaga”, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Asociația Română pentru Istorie Socială, Asociața „Constantin Hamangiu”.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul, cu participarea realizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

La 9 octombrie 1941

10 octombrie 2019

Rabini la Șimleu Silvaniei

13 noiembrie 2019