"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

În timpul comunismului, istoria oficială din România a susținut că germanii au fost responsabilii principali ai Holocaustului, ignorând astfel rolul Guvernului Român în deportarea a mii de sute de evrei și zeci de sute de rromi din România în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. După căderea comunismului în 1989, conducătorul din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Mareșalul Ion Antonescu a fost semi reabilitat considerat ca un erou de câțiva români, cu monumente construite pe teritoriul țării în onoarea primului dictator. În ultimii ani, autoritățile române au început să facă eforturi pentru a educa publicul despre Holocaust și țara a interzis propaganda pro-Nazistă și de cultul criminalilor din război. În martie 2005 noul guvern ales sub conducerea președintelui Traian Băsescu, a făcut o promisiune pentru a implementa reacomandările Comisiei „Wiesel pentru Holocaust” pentru a educa românii despre Holocaust și lupta rasismului în societate.
Din 1998, educația Holocaustului a fost introdusă în scolile din România în clasele 7-11, studiind 2-4 ore contextul Celui de-al Doilea Război Mondial. În 2004 istoria Holocaustului a devenit o cursă opționala pt. elevii din clasele a X-a. Potrivit unui studiu OSCE, cele trei obstacole în educația Holocaustului susținute în fața Ministerului Educației și Cercetării (MEC) din România sunt: lipsa informațiilor topice/tematice, lipsa diversității informațiilor și faptul că sunt foarte puține cadre didactice pricepute în tema respectivă.. și nu în ultimul rând: lipsa materialelor didactice și informative.

****************************************

Comemorarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau 27 Ianuarie 2015

  În perioada 24-25 Ianuarie 2015, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord în colaborare cu Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, alături de un grup de 50 de persoane, profesori, elevi, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din județul Sălaj, membrii ai comunităților evreiești au participat la evenimentul organizat cu ocazia zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în cadrul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Scopul acestei activități a fost acela de a conștientiza tânăra generație de consecințele nefaste ale Holocaustului și urmările acestuia asupra istoriei Europei în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. În același timp organizatorii  și-au dorit să aducă un omagiu tuturor victimelor Holocaustului și să evoce prin această vizită experiența tragică la care au fost supuși evreii deportați în Mai-Iunie 1944 la Auschwitz-Birkenau, din Transilvania de Nord, respectiv din zona Sălajului.

În acest sens  a avut loc o întâlnire oficială a reprezentanților Muzeului Holocaustului de la Șimleu Silvaniei, Primăriei Orașului și a instituțiilor de învățământ cu directorul Muzeului Auschwitz-Birkenau. În cadrul discuțiilor cu AndrezejKacorzyk-Director Adjunct al Muzeului Auschwitz au fost puse bazele unui proiect educațional prin care tineri din Sălaj  vor putea vizita muzeul începând din vara acestui an. Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș, și-a arătat deschiderea spre o astfel de colaborare și l-a invitat pe AndrezejKacorzyk să viziteze orașul pe care îl reprezintă și care de asemenea găzduiește un muzeu al Holocaustului.  A fost menționat printre altele legăturile istorice comune ale celor două localități, având în vedere că în Șimleu Silvaniei  s-a născut unul dintre cei mai apreciați regi polonezi – StephanusBathory și faptul că evreii din zonă au fost deportați din Ghetoul Cehei-Șimleu Silvaniei în lagărul de exterminare nazist Auschwitz-Birkenaudin Polonia aflată sub ocupație  germană.

Momentul a continuat cu vizitarea fostului lagăr de concentrare. Membrii grupului au fost copleșiți de emoții puternice pe care le-au resimțit pe întreg parcursul acestei vizite. La memorialul evreilor deportați din Transilvania de Nord s-a ținut un moment comemorativ în cadrul căruia au fost rostite rugăciunile Izkor și Kaddish, a fost depusă o jerbă de flori, au fost aprinse 6 lumânări în memoria tuturor victimelor Holocaustului, iar în final s-a dat citire celo 4 mărturii ale supraviețuitorilor Shoah originari din zona Șimleu Silvaniei. Aceste mărturii au fost trimise de însuși supraviețuitorii Holocaustului și au fost citite de elevii participanți la această activitate.

Legătura simbolică dintre Șimleu Silvaniei, localitatea unde s-a născut StephanusBathory și Cracovia, locul unde este înmormântat, a fost realizată prin vizitarea mormântului care se află sub catedrala din Castelul Wawel. Aici reprezentanții autorităților centrale și  locale au adus un omagiu celui care a fost unul dintre cei mai îndrăgiți regi ai Poloniei –StephanusBathory.

Una dintre etapele proiectului inițiat în anul 2009 odată cu deschiderea seriei de activități referitoare la 27 Ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, a fost încheiată cu succes prin această vizită emoționantă și educativă în același timp.

Mulțumiri trebuie adresate:

  • Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei – primar Septimiu Cătălin Țurcaș;
  • Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord;
  • Elevilor de la Colegiul Național Simion Bărnuțiu și de la Școala Gimnazială Silvania;
  • Reprezentanților instituțiilor de învățământ și de cultură din Șimleu Silvaniei și Zalău;
  • Fotografilor care au însoțit delegația: Paul Pasztor și Răzvan Petrovan;
  • Tuturor participanților.