"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

MARȘUL MEMORIEI ȘIMLEU SILVANIEI 2023

Marșul Memoriei desfășurat la Șimleu Silvaniei Duminică, 11 iunie a fost un eveniment internațional de evocare și rememorare a evenimentelor tragice care s-au succedat în perioada mai-iunie 1944, atunci când peste 8500 de evrei din județul Sălaj au fost îmbarcați în vagoanele din Ghetoul Cehei-Șimleu Silvaniei și au fost deportați la Auschwitz-Birkenau. Cu sprijinul familiilor Weiss, Hecht și a Marelui Rabin al Bnei Brak din Israel a fost inaugurat un nou ansamblu memorial în cinstea tuturor victimelor Holocaustului din județul Sălaj. Evenimentul a început cu un marș de 4 kilometri, din gara Cehei (locul de unde au fost deportați evreii din Ghetoul Cehei) până la Muzeul Memorial al Holocaustului, clădirea fostei sinagogi din Șimleu Silvaniei.

La inaugurare au luat parte alături de reprezentanții comunității șimleuane, familia celei care a fost Elly Berkovits Gross – supraviețuitoare a Holocaustului decedată în anul 2022, familia Moshkovits din Israel, familiile Hecht și Gross din SUA si Nușfalău, împreună cu cadre didactice și reprezentanți ai mass media. În perioada imediat următoare este anunțată vizita Marelui Rabin Stern al comunității ultraortodoxe din Israel, născut în Șimleu Silvaniei. Marele Rabin Stern a susținut acest eveniment cu întreaga familie.

În anul 2023 Muzeul Holocaustului alături de parteneri din Germania, Italia și Suedia au depus pentru finanțare în cadrul programului European: CERV-2023-CITIZENS REM – EUROPEAN REMEBRANCE un nou proiect de finanțare intitulat: Noi perspective în modelarea  viitorului memoriei: tineri europeni împărtășind poveștile Supraviețuitorilor Holocaustului ca a doua generație de martori ai tragediei, prin intermediul nou createi platforme digitale.

În anul 2024 se vor împlini 80 de ani de la deportările evreilor din Transilvania și din județul Sălaj, prilej cu care, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord va organiza o serie de evenimente educaționale și comemorative, cu sprijinul partenerilor.  

An de an, istoria Holocaustului scoate la iveală noi cercetări și descoperiri interesante despre cea mai mare tragedie recentă a umanității.

Suntem datori să nu uităm, dar și să le aducem aminte generațiilor viitoare despre această pagină tragică scrisă prin suferințele tuturor Victimelor Holocaustului.

Post Views: 140