Sinagoga veche din Șimleu Silvaniei a fost construită în anul 1876 de comunitatea evreiască din localitate. Timp de mai mulți ani, sinagoga a fost folosită de locuitorii din așezările învecinate, cum ar fi Giurtelecu Șimleului, Nușfalău și altele.

În lunile mai și iunie ale anului 1944 populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România.

La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale „Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută aici în anul 2003. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău.

Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială „Hebraica” Nușfalău, al cărei președinte este Gheorghe Gross. Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural.

Cele două organizații au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unei institut de învățământ. Muzeul funcționează acum ca un centru de învățământ și resursă esențială pentru Educație Holocaustului în regiune. Elevilor și studenților le sunt oferite zilnic vizite ghidate.

Vezi aici ⇓

Lista familiilor de evrei din districtul Sălaj în 1944 – actualizare 2021

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 IANUARIE - ZI SOLEMNĂ

27 ianuarie 2021