Ianuarie 1945 – Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord
Șimleu Silvaniei
Ziua de 27 Ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 Ianuarie 1945.
Nu este cunoscut numărul exact al evreilor uciși în Holocaust, „soluția finală a problemei evreiești”cum a fost numit programul de exterminare plănuit şi executat de regimul național-socialist din Germania condus de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notată de istorici este de șase milioane. Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale atrocităților naziste: circa trei milioane de polonezi, o jumătate de milion de sinti şi roma, mai mult de 15 mii de homosexuali, persoanele cu handicap şi adepții sectei „Martorii lui Iehova”, toţi etichetați drept „dușmani ai statului german”.
Au fost uciși în total 1,5 milioane de copii.
În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, menite să ne reamintească odată cu trecerea timpului de suferința îndurată, de pierderea atâtor vieți nevinovate, de tragedia copiilor rămași orfani, dar și de puterea supraviețuitorilor de a nu renunța la viață și de a duce mai departe mesajul de a nu UITA ceea ce s-a întâmplat.
În 2019, Muzeul Holocaustului își propune să organizeze un eveniment educațional în cadrul proiectului european Erasmus Plus: Instrument Interactiv de Predare a Problematicii Holocaustului în care va fi lansată oficial platforma educațională Eternal Echoes. Alături de unul din principalii actori ai platformei – Vasile Nussbaum – supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, vom reda o parte din experiența tragică și suferințele îndurate de familie și cei apropiați.
Așadar… SĂ NE AMINTIM! este îndemnul unei rugăciuni evreiești, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată.