Grupuri de vizitatori ai expoziției de la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord – Șimleu Silvaniei.
Chiar și în această situație generată de virusul COVID 19 vizitarea efectivă a muzeului este posibilă prin structura expoziției care beneficiază de un traseu unic, prin care vizitatorii pot găsi cele mai relevante detalii despre istoria și tradițiile comunităților de evrei, despre începutul celui de-al Doilea Război Mondial și situația evreilor în timpul Holocaustului, despre comunitățile evreiești locale, cât și despre iudaism și ceea ce reprezintă pentru societatea modernă. Astfel, Asociația Pensionarilor din Oradea, le-a propus membrilor o excursie documentară în județul Sălaj, având ca obiective Muzeul Holocaustului, Cetatea familiei Bathory și Grădina Botanică din Jibou. Vizitarea muzeului a stârnit reacții dintre cele mai diverse și chiar surprinzătoare la informațiile descoperite în expoziția de bază a muzeului. Existența și contribuția comunității evreiești din Șimleu Silvaniei, principala comunitate ca număr și importanță din județul Sălaj înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, a fost una din cerințele vizitatorilor.
Comunitatea evreiască de la Șimleu Silvaniei, structurată sub forma unei comunități, cu instituțiile aparținătoare, a funcționat de la începutul secolului al XIX-lea. Emanciparea evreilor în 1867, dar și alți factori au determinat creșterea numărului acestora în zona transilvană. La Șimleu Silvaniei viața comunitară evreiască a fost intensă, combinată cu elemente de religiozitate, tradiție și educație, comerț și ucenicie, contribuție și dezvoltare, dar și filantropie și sprijin. Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască din Șimleu Silvaniei a reprezentat un pilon central în ceea ce privește viața și organizarea vieții comunitare din întreaga zonă. Existența unei Ieșive (instituție evreiască tradițională de învățământ superior religios), prezența unei organizații caritabile a femeilor evreice, a unei asociații de meșteșugari evrei, a unor magazine și a unui depozit evreiesc, toate acestea au contribuit semnificativ la dezvoltarea comunitară locală.
Astfel de introduceri în atmosfera vieții cotidiene a evreilor înainte de Holocaust au rolul de a face cunoscut vizitatorilor, rolul și contribuția pe care au avut-o aceștia de-a lungul timpului în comunitățile în care s-au stabilit. De asemenea familiarizarea cu anumite detalii și elemente care țin de iudaism sunt utile pentru a înțelege mai bine istoria controversată a evreilor în acest areal.