"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

Bine cunoscutul termen al Holocaustului ne face pe noi, ca oameni să ne tulburăm de fiecare dată când auzim acest cuvânt. În urma uciderii a peste 6 milioane de evrei și a altor grupuri sociale considerate „impure”, constatăm că din păcate și la noi în România, numărul victimelor a fost unul extrem de ridicat. În total în cei trei ani cât a durat stăpânirea românească în Transnistria, circa 160.000 de evrei din toată țara, au fost deportați în Transnistria, în asemenea condiții încât peste 25.000 au murit pe drum.

În ceea ce privește situația evreilor din Transilvania, lucrurile au fost mult diferite față de România. În urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Regatul României a fost nevoit să cedeze Ardealul de Nord către Ungaria horthystă. În acest spațiu, peste 130.000 de evrei au fost afectați de primele măsuri antisemite luate de către autoritățile maghiare ocupante ale teritoriului.

În 19 Martie 1944 situația a devenit mai dramatică, teritoriul Transilvanei de Nord fiind ocupat de administrația militară germană. Această schimbare a atras după sine impunerea Soluției Finale pentru toți evreii din teritoriul Ungariei, respectiv Transilvaniei de Nord. Soluția finală presupunea adunarea tuturor evreilor rămași, supravegherea lor în ghetouri și în cele din urmă, transportul lor în lagărele de concentrare și exterminare naziste.

Ghetoizarea evreilor din județul Sălaj s-a făcut sub comanda și supravegherea oficialilor care au participat la conferința de la Satu Mare din 26 aprilie: András Gazda, adjunctul prefectului judeţului; János Sréter, primarul Zalăului; József Udvari, primarul din Șimleu Silvaniei; locotenent-colonel György Mariska, comandantul unității de jandarmi a judeţului; Ferenc Elekes, şeful poliţiei din Zalău; István Pethes, șeful politiei din Șimleu Silvaniei.

Evreii din județul Sălaj au fost transportați și ulterior  concentrați în cărămida Klein din Cehei, într-o zonă mlăștinoasă și noroioasă, la aproximativ 3 km în afara orașului Șimleu Silvaniei. La momentul de vârf, ghetoul adăpostea aproape 8.500 de evrei. Printre aceștia se aflau evrei din comunitățile din districtele Crasna, Cehu Silvaniei, Jibou, Șimleu Silvaniei, Supuru de Jos, Tășnad și Zalău. Ghetoul era păzit de o unitate specială de jandarmi de la Budapesta și era condus de Krasznai Laslo, unul dintre cei mai cruzi comandanți din ghetoul din Ungaria.

Deportările de la Cehei au avut loc între 31 mai și 6 iunie 1944, în trei transporturi. Drept rezultat al torturilor, hranei necorespunzătoare și aprovizionării total inadecvate cu apă a ghetoului, evreii din județul Sălaj au ajuns la Auschwitz într-o stare foarte proastă, ceea ce a făcut ca un procent neobișnuit de mare să fie selectat pentru gazare imediat după sosirea în lagăr.

Articol redactat de Roxana Moldovan

sursa: COMISIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU STUDIEREA HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA
RAPORT FINAL; Editura POLIROM; București, 2004, p. 273-274.

Mai jos vă prezentăm câteva fotografi din acele vremuri, alături de fotografii actuale ale locului în care a fost Ghetoul Cehei – Șimleu Silvaniei – Plasa Sălaj în anul 1944.   

Ghetoul Cehei 1944:

Cum arată azi acel loc:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lacul Negru

2 aprilie 2019

Școala de primăvară

12 aprilie 2019