"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

Vă așteptăm într-o incursiune despre fosta comunitate de evrei din Transilvania, comunitate din care nu a mai rămas decât amintirile, din cauza deportărilor în lagărele naziste de exterminare. Muzeul găzduiește fotografii, mărturii, un centru pentru studierea Holocaustului, dar și elemente despre fosta comunitate de evrei din Sălaj.

Acest muzeu este un loc deosebit unde putem găsi multe lucruri interesante care au fost adunate cu greu de-a lungul timpului. Expoziţia muzeului începe cu o prezentare a vieţii cotidiene a comunităţiilor evreieşti, care este prezentată prin intermediul pozelor de familie, a documentelor şi a unor cărţi de rugăciune pe filele cărora au fost înscrise detalii personale despre familie, despre viaţa cotidiană sau activităţiile lor financiare.

În podul muzeului au fost descoperite mii de cărţi de rugăciune în limba ebraică și maghiară, pe paginile cărora membrii comunității evreilor au notat diverse informaţii despre viaţa cotidiană a comunităţii evreilor din Şimleu Silvaniei, reprezentând o sursă importantă din punct de vedere istoriografic.

În fiecare an Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord organizează evenimente cu tematică, în parteneriat cu instituții de prestigiu din țară, din Israel și din întreaga lume. Aceste evenimente sunt destinate profesorilor, educatorilor și elevilor, dar și celor care vor să afle informații referitoare la  istoria și tradițiile iudaice, cât și despre tragedia Holocaustului.  

Vizitează expoziția virtuală 3D

Expoziția virtuală 3D a muzeului va putea fi accesată în primă fază doar până la finalul lunii ianuarie.