Vă așteptăm într-o incursiune despre fosta comunitate de evrei din Transilvania, comunitate din care nu a mai rămas decât amintirile, din cauza deportărilor în lagărele naziste de exterminare. Muzeul găzduieşte fotografii, mărturii, un centru pentru studierea Holocaustului, dar și elemente despre fosta comunitate de evrei din Sălaj.

Acest muzeu este un loc deosebit unde putem găsi multe lucruri interesante care au fost adunate cu greu de-a lungul timpului. Expoziţia muzeului începe cu o prezentare a vieţii cotidiene a comunităţiilor evreieşti, care este prezentată prin intermediul pozelor de familie, a documentelor şi a unor cărţi de rugăciune pe marginea cărora au fost înscrise informaţii personale despre familie, despre viaţa sau activităţiile lor financiare.

În podul muzeului au fost descoperite mii de cărţi de rugăciune în Limba Ebraică, pe paginile acestora fiind notate informaţii despre viaţa comunităţii de evrei din Şimleu Silvaniei, dar şi despre începutul atrocităţilor comise de nazişti. Pentru că se aflau într-o stare avansată de deteriorare, multe din aceste cărţi au fost îngropate pe locul unde a funcţionat ghetoul din localitatea Cehei.

Cu sprijinul autorităţilor locale, a Ministerului Culturii şi a comunităţilor evreieşti din întreaga lume, an de an, muzeul găzduieşte evenimente care aduc în atenţia publicului pata neagră a istoriei, Holocaustul.