"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord și-a asumat încă de la inaugurare în 2005 misiunea de a educa și de a informa corect despre istoria evreilor din Transilvania, despre tragedia Holocaustului și despre tradițiile și obiceiurile evreiești în contextul conviețuirii lor în acest areal. De-a lungul timpului mii de vizitatori au trecut pragul singurei sinagogi rămase în județul Sălaj, clădire care a fost transformată în primul muzeul funcțional al Holocaustului din România. Prima expoziție, gândită și structurată de cercetători și specialiști în domeniul istoriei evreilor și a tematicii Holocaustului, Lya Benjamin, Harry Kuller, Oliver Lustig, Otto Adler, Ioan Ciocian ajutați de voluntari din Șimleu Silvaniei și-a primit publicul în data de 11 Septembrie 2005. Fondurile necesare investiției au fost asigurate prin intermediul fundației și asociației familiei dr. Alexander Hecht și cu sprijinul logistic a familiei Gross din Nușfalău. 
Noua expoziție a fost structurată pe baza unei platforme moderne, contemporane, cu elemente digitale, panouri informative noi, self-guidance, traseu unic de vizitare, spațiu delimitat pentru momentele religioase, obiecte de cult și multe alte elemente de noutate. Vernisajul noii expoziții a avut loc în septembrie 2018, cu sprijin din partea Institutului Yad VaShem de la Ierusalim.  
În această perioadă, muzeul oferă tuturor celor interesați seminarii de informare despre istoria comunității evreiești din Țara Silvaniei, cu precădere din Șimleu Silvaniei și județul Sălaj, despre perioada Holocaustului din Transilvania de Nord, ghidaj la cerere și multe alte detalii în ceea ce privește istoria și tradiția iudaică. Ne asigurăm de fiecare dată de respectarea normelor în ceea ce privește pandemia de corona-virus și ne-am luat toate măsurile de protecție atât pentru noi, cât și pentru vizitatorii noștri. 
Cea mai recentă vizită a fost aceea a unui grup de studenți din București aflați într-o tabără de cercetare în Țara Silvaniei. O întâlnire semnificativă în planul promovării unei mai bune cunoașteri a istoriei locale și regionale, a promovării culturii, monumentelor arhitecturale și a spațiului silvan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *