"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

„… ceva care mă urmărește de atunci până acum, de peste 70 de ani, ceva…, ceea ce vă spun de la bun început, cred eu că nimeni nu mă poate condamna, dar nici să mă absolve. Nici eu însumi nu știu dacă mă condamn sau mă absolv. și anume… am trecut prin câteva selecții de care se știe ceea ce însemnă… la un moment dat, în octombrie 1944, la o sărbătoare evreiască, una dintre cele mai mari sărbători de toamnă, acel faimos doctor Mengele pe care lumea îl știe acuma, a făcut o selecție foarte riguroasă, poate cea mai mare selecție.
Cu ocazia acestei selecții și frățiorul meu a fost selectat pentru camera de gazare. În acea perioadă au venit foarte multe transporturi.Bineînțeles întâietatea camerelor de gazare a fost pentru transporturi. Cei care au fost selectați au fost cazați în câteva barăci pentru așteptare, până le vine rândul la gazare și crematoriu. Cam 3 zile trebuiau să aștepte, majoritatea copii, să fie duși la camerele de gazare.
E vorba de 6 luni deja, știau foarte bine copiii că…, pentru ce au fost selectați, nu ca cei care au venit cu transportul pentru prima dată în…
Se știe că organizarea lagărului, organizarea interioară a fost în așa fel încât dintre deținuți au fost niște suprapuși cu anumite funcții, binențeles cu o bucată de pâine în plus, pe urmă alte funcții… așa că și aceste barăci în care au fost selectați copiii pentru gazare, au fost supravegheați de niște deținuți cu anumite funcții.
Întâmplarea face, mergând, încercând să mă apropii deși era zonă interzisă, unul din acești supraveghetori îmi era cunoscut.
M-am apropiat de el și am întrebat:
– Nu poți să-l scoți pe frățiorul meu?
El se uită la mine…
– Imposibil, cum să-l scot? Cum? Dar ce crezi…Răspund pentru.
Nu fac 20 – 30 de pași că strigă după mine:
– Ar fi totuși o posibilitate, caută să vorbești cu un copil, cu răvașe sau ghicește ce vrei, să-l trimiți la mine că tu nu poți veni, ghicește ce vrei, că urgent ți-l schimb eu, nu pe nume ci număr practic.. nu știu …734, nu mai țin minte numărul..”

Fragment transcris din interviul realizat în data de 27 ianuarie 2019 la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.

Mulțumim tuturor celor implicați, mulțumim Sălajul Pur și Simplu!

Află continuarea poveștii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *