„Memorie pentru viitor: Împotriva uitării, pentru umanitate.”

PURIM 20-21 MARTIE 2019

Purim (în ebraică פורים):  este o sărbătoare evreiască care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuția lui Haman în 427 î.d.Hr. și în urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman în 425 î.d.Hr., după cum este scris în cartea biblică Cartea Esterei (Megillat Esther). Capitolul Megillah (în ebraică מגילה) („Sulul”), al zecelea din cartea Moed (în ebraică מועד) (Cartea Sărbătorilor) din Mișna (redactată c. 200 î.d.Hr) relatează legea referitoare la Purim. Conform relatării din cartea Esterei 3:6-7, c. un secol după ce Nehemia s-a întors să rezidească Templul din Ierusalim, Haman („Aman”), mai marele căpeteniilor împăratului persan Ahashverosh jignit de iudeiul Mardoheu din seminția lui Beniamin, trage la sorți pentru a stabili data la care să fie exterminați evreii. Purim este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul ebraic în a 14-a zi lunii ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor. Sursa: Wikipedia.

PESAH 19 – 27 APRILIE 2019

Pesahul (ebr. פסח) reprezintă una din cele trei sărbători pelerine. Sărbătoarea de Pesah, ca de altfel toate sărbătorile evreieşti, are o dublă semnificaţie: istorică şi agrară. Semnificaţia istorică constă în faptul că Pesah comemorează Exodul israeliţilor, sfârşitul robiei din Egipt. “Semnificaţia sa agrară este de celebrare a primăverii la începutul secerişului de orz în Israel.

ȘCOALA DE PRIMĂVARĂ – „Locuri ale memoriei Holocaustului în România” 21-25 MAI 2019

Școala de primăvară propune un curs intensiv de cinci zile în care vor fi analizate procesele de construcție a memoriei publice a Holocaustului în România postcomunistă, mai precis modalităţile prin care memoria Holocaustului a apărut și s-a dezvoltat în discursuri și practici oficiale.

Programul se adresează studenţilor sau absolvenţilor cu licenţă pentru care Holocaustul prezintă un interes de cercetare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizită onorifică

18 februarie 2019