Locuri ale memoriei Holocaustului în România. Prima prelegere: Alexandru Florian – directorul Institutului Național de Studiere a Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”.
”Pe de o parte, școala noastră de primăvară intenționează să exploreze modul în care experiențele genocidale la care au fost expuşi evreii din România în perioada de maxim avânt al ideologiei antisemite sunt prezentate în spaţiul public în zilele noastre. Ne interesează în ce măsură memoria Holocaustului este prezentă în muzeele și expozițiile permanente dedicate perioadei celui de-al doilea Război Mondial sau în proiecte de dezvoltare culturală urbană şi rurală ca o modalitate de a facilita cunoaşterea Holocaustului în România. În acest sens, vom explora memoria contemporană a Holocaustului din România ridicând întrebări legate de relațiile de putere, comunicare și audiență, cultură publică și memorie, pe parcursul mai multor prelegeri și vizite de studiu în diferite locuri ale memoriei Holocaustului. Pe de altă parte, trecând dincolo de explorarea situaţiilor în care memoria Holocaustului îşi lasă amprenta asupra peisajelor contemporane din România, școala noastră de primăvară va dezvălui nu numai natura experiențelor urbane şi rurale legate de mecanismele de producere a memoriei și a modului în care publicul interacţionează cu „peisaje memoriale” ale Holocaustului în România, ci și varietatea practicilor prin care este (re)construită memoria publică a Holocaustului”, transmit organizatorii.
Instituţii organizatoare: Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” & Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord
Au susținut alocutiuni: Coordonatorul de program, Sonia Catrina, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Directorul MMHTN, Daniel Stejeran, Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu-Cătălin Țurcaș, Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, Alexandru Hecht,fondatorul MMHTN din Șimleu Silvaniei, Edmund Mandel, fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, născut în Nușfalău.