"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

În cadrul evenimentului a fost inaugurat noul Aron HaKodesh (altarul sinagogii), proiect care își dorește să prezinte într-o formă inedită o parte din sulurile Torei folosite de comunitatea evreilor din Șimleu Silvaniei înainte de Holocaust.

Bucățile din Tora vor putea fi văzute în locul lor de origine prin intermediul unui window-graphic modern. Proiect este susținut de Edmund Mandel, urmaș al unor supraviețuitori ai Holocaustului din Nușfalău, care veneau să se roage în sinagoga din Șimleu Silvaniei. 

Școala de primăvară de la Șimleu Silvaniei intitulată Locuri ale Memoriei ale Holocaustului în România a debutat cu două prelegeri interesante: Alexandru Florian (director Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel), Memoria publică a Holocaustului și Ana Bărbulescu (șef departament INSHR-EW), Lagărul din Târgu-Jiu: între istorie și memorie.

Tot în această zi a fost deschisă oficial școala de primăvară în cadrul unei recepții oferite de Primăria Orașului Șimleu Silvaniei la Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.

 Alături de fondatorii muzeului, primarul orașului, oaspeți din Israel și SUA au fost prezenți profesorii Michel Shafir, Zoltan Tibori Szabo, Alexandru Florian, Ana Bărbulescu, Sonia Catrina împreună cu 10 studenți bursieri ai școlii de primăvară.

Vom reveni cu detalii din zilele care urmează…