ANIVERSAREA A 15 ANI DE ACTIVITATE NEÎNTRERUPTĂ A MUZEULUI MEMORIAL AL HOLOCAUSTULUI DIN TRANSILVANIA
Muzeul Holocaustului de la Șimleu Silvaniei își deschidea ușile pentru vizitatori în 11 septembrie 2005. Inițiativa salvării unicei sinagogi din Sălaj și transformarea ei în primul muzeu al Holocaustului din România a aparținut doctorului Alexander Hecht, originar din Nușfalău, fiu al supraviețuitorilor Holocaustului Vera și Zoltan Hecht.
În urmă cu 15 ani clădirea sinagogii din Șimleu era transformată în muzeu, dedicându-și spațiul activităților culturale și educaționale din anii care au urmat. Mihaela Gross alături de Aadam Wapniak, inițiatorii propunerii de salvare a sinagogii și-au oferit întreg sprijinul pentru acest proiect. Au continuat lucrările de amenajare a expoziției muzeului cercetătorii Lya Benjamin, Oliver Lustig, Harry Kuller, Otto Adler ajutați de Natalia Gross și mulți voluntari din Șimleu Silvaniei. Eforturile lor au fost răsplătite atunci când în 11 spetmebrie 2005, sute de vizitatori, alături de oficialități din țară și din străinătate au venit la deschiderea oficială a muzeului. Ceremonia de inaugurare a muzeului a fost oficiată de primarul Septimiu Țurcaș aflat la primul său mandat pe care l-a câștigat la alegerile din anul 2004.
În anii care au urmat, activitățile educaționale s-au diversificat, astfel încât anul următor, în 2006 a fost organizată prima Olimpiadă Națională având ca specific problematica Holocaustului.
- În 2007 a fost organizat primul Concurs multietnic și multicultural la muzeu, împreună cu Ministerul Educației și Inspectoratele Școlare din România. În același an a vizitat galeria expozițională a muzeului și a rostit kaddish în memoria tuturor vitimelor Holocaustului, Eminența Sa Menachem HaCohen, mare rabin Al României de la acea dată.
- Din anul 2008 a început seria sesiunilor de formare a cadrelor didactice din țară în ceea ce privește predarea și învățarea Holocaustului, proiect pilot cu sprijinul Claims Confernece din SUA și parteneri ca Yad VaSHem, Universitatea din București, Institutul de Iudaistică Moshe Carmilly Weinberger din Cluj-Napoca și mulți alții.
- În 2009 Jonathan Rosenzweig, secretar II în cadrul Ambasadei Israelului la Bucureşti i-a oferit înalta distincție de DREPT între POPOARE lui Alexandru Cherecheș, care a reușit în 1944 să salveze viața a 3 evrei care erau condamnați să fie deportați în lagărele de exterminare naziste.
Încrederea și sprijinul constant venite din partea autorităților locale au contribuit la dezvoltarea acestui spațiu educațional. Organizarea de evenimente cu impact național și internațional au dus la organizarea primei vizite a unui înalt oficial al Ambasadei Statului Israel în România în 2010. E.S. David Oren, Ambasador al Statului Israel în România a fost surprins de activitatea intensă a muzeului de la Șimleu Silvaniei. În acest context a promis sprijinul instituției pe care o reprezenta pentru Muzeul Holocaustului.
- În anul următor muzeul a inițiat la Șimleu Silvaniei seria de sesiuni și mese rotunde referitoare la Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu prezența în 27 Ianuarie 2011 a noului ambasador al Statului Israel în România E.S. Dan Ben-Eliezer. Excelența Sa a revenit și în anii următori la majoritatea activităților educaționale ale muzeului, iar atunci când deplasarea fizică nu a fost posibilă a trimis alți reprezentanți ai ambasadei sau a trimis un cuvânt pentru eveniment.
- În 2012 tot în prezența E.S. Dan Ben-Eliezer au fost semnate documentele care stau la baza proiectului de înfrățire dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva.
- În 2014 a fost prezentă la comemorarea victimelor deportărilor din Transilvania de Nord din Mai Iunie 1944, E.S. Shelly Hugler, adjunctul misiunii diplomatice a Israelului în România. În 29 Mai cu această ocazie a fost prezentă și Ellly Berkovits Gross, supraviețuitoare a Holocaustului, născută la Șimleu Silvaniei și deportată la Auschwitz din ghetoul de la Cehei.
- Începând din 2011 clădirea sinagogii-muzeu a intrat într-un amplu proces de renovare care a durat mai bine de 4 ani, fiind complet restaurată și pregătită pentru noua expoziție a muzeului. Sprijinul financiar venit din partea Federației Comunităților Evreiești din România prin președintele Dr. Aurel Vainer a fost oferit pe baza activităților educaționale ale muzeului. Au contribuit de asemenea și Joint Comitee și Primăria Orașului Șimleu Silvaniei prin Guvernul României.
- În Mai 2014 a fost inaugurată expoziția referitoare la deportarea evreilor din Transilvania de Nord în lagărele în prezența președintelui Federației Comunităților Evreiești din România dr. Aurel Vainer și a sute de tineri și adulți prezenți.
- În 2016 a fost câștigat primul proiect educațional cu finanțare europeană: Instrument Interactiv de Predare a Holocaustului, cu un parteneriat a 6 țări din Europa și cu o durată de 3 ani. În urma proiectului a rezultat o platformă digitală interactivă bazată pe interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului din cele 6 țări partenere, care să fie pusă la dispoziția cadrelor didactice și a elevilor pentru educația despre Holocaust.
- În 2017 a fost lansat proiectul Iwalk care reprezintă un tur digital al istoriei evreimii șimleuane cu locurile și poveștile de viața locale. Proiectul a fost realizat în colaborare cu Zachor din Budapesta și USC Shoah Foundation din SUA.
- Anul 2018 a reprezentat un nou început pentru Muzeul Holocaustului. În urma Conferinței Internaționale de la Ierusalim și a vizitei la Yad Vashem a fost concepută noua expoziție a muzeului. Concepută sub forma unor panouri cu elemente digitale, expoziția informativă despre tragedia Holocaustului a fost inaugurată la 11 Septembrie 2018. Vizitatori veniți din toate colțurile lumii au deschis acest nou instrument interactiv care poate fi vizitat pe baza unui program zilnic. Mii de oameni interesați vizitează anual expozițiile muzeului de la Șimleu.
- În 2019, în luna Mai a fost organizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din București, prima școală de primăvară Locuri ale memoriei Holocaustului. Cursanții au beneficiat de prezentări ale cercetătorilor în domeniu și de multe elemente de noutate în ceea ce privește cercetarea istorie Holocaustului din România.
- Tot în 2019 a fost introdus sistemul de încălzire în clădirea sinagogii-muzeu, pentru a facilita organizarea de evenimente și în sezonul rece.
- 2020 a început în forță cu organizarea Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în 26 Ianuarie. Evenimentul a fost prezidat de E.S. Lucian Bode Ministrul Transportului, Infrastructurii și Comunicațiilor, de reprezentanți ai ambasadelor Rusiei, Belarusului, Ungariei, Poloniei, înalți oficiali ai statului Israel, demnitari ai autorităților locale și județene, dar și un public numeros care s-au alăturat relatării experienței de viață a supraviețuitorului Vasile Nussbaum.
- 27 Ianuarie 2020 reprezentanții Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord au fost decorați pentru întreaga activitate cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E „Patrimoniul cultural național” de către Președintele României Klaus Werner Johannis.
- În lunile Iunie, Iulie, August și Septembrie au fost derulate alte proiecte educaționale la muzeu, unele împreună cu Asociația GoFree Cluj-Napoca sau Asociația Pensionarilor din Oradea.
Am încercat să redăm doar o parte din activitatea muzeului la acest ceas aniversar, și cu siguranță mai sunt altele care pot fi regăsite pe pagina muzeului: www.holocaustmuseum.ro sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/muzeulSimleu
La cât mai multe activități inedite Muzeul Memorial al Holocaustului la aniversarea a 15 ani de funcționare.