"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

La apusul soarelui acestei zile de 18 Septembrie 2020 – 5781 conform calendarului iudaic, începe Anul Nou Evreiesc, cunoscut și sub numele de Rosh HaShana (ebr. ראש השנה ) sau în traducere din ebraică, Capul Anului. Această mare sărbătoare iudaică ne reamintește de creația primilor oameni pe Pământ, Adam și Eva. Este un moment deosebit pentru că se spune că în această zi, Dumnezeu se așează în tronul Său și în fața Lui este adusă întreaga lume pentru a fi judecată. Soarta va fi decisă la 10 zile de la începutul Noului An, atunci când în ziua de Yom Kippur (ebr. יום כפור  – Ziua Penitenței) se va înscrie numele fiecărui om judecat în Cartea Vieții.

Simbolurile și ritualurile sărbătorii Rosh HaShana sunt printre cele mai deosebite și implică folosirea de exemplu a șofarului (ebr. שׁוֹפָר – corn de berbec ) în care se suflă scoțând sunete deosebite pentru a aminti fiecărui evreu de începutul anului. La masa de Rosh HaShana se consumă măr cu miere, care semnifică anul dulce și prosper pe care îl așteptăm cu toții. De asemenea tot la masă se mănâncă rodie pentru că tradiția spune că acest fruct are tot atâția sâmburi câte zile sunt într-un an. Capul peștelui este un alt aliment consumat care reamintește de acest nou început sau mai bine spus de Capul Noului An.

Această sărbătoare durează 2 zile și este premergătoare celei mai solemne zile din calendarul iudaic, și anume YOM KIPPUR.

An Nou Bun și Dulce tuturor!

Shana Tova u’metuka!
Gmar Hatima Tova!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *