
Această zi, este reprezentativă pentru eliberarea celui mai mare lagăr de exterminare din istorie, Auschwitz-Birkenau. Acest lagăr a fost înființat încă din 1940 având o suprafață de 40 kilometri pătrați. În data de 20 Ianuarie 1942 la Conferința de la Wansee, lângă Berlin, se stabileau ultimele detalii ale Soluției Finale – ceea ce însemna pentru evreii din toate teritoriile cucerite până atunci de germani – deportarea și exterminarea lor. Astfel, lagărul Auschwitz a devenit un punct central al exterminării în masă în special a evreilor și țiganilor aduși din toate țările aflate sub ocupație. Din 1942 până la sfârșitul lui 1944 peste 1 milion jumătate de victime au fost ucise și incinerate în acest lagăr. Din totalul victimelor 500 de mii au fost copii.
– La începutul lunii Ianuarie 1945 lagărul a început să fie evacuat de către nemți, iar în 21 Ianuarie trupele sovietice deschid porțile celui mai mare infern și îi eliberează pe cei rămași în viață.
– În anul 2005 în cadrul Adunării Generale a ONU s-a stabilit data de 27 Ianuarie ca zi solemnă de comemorare a victimelor Holocaustului. La acel moment, Kofi Annan secretar general al ONU declara: „ Națiunile Unite nu trebuie să uite niciodată că au fost create ca un răspuns la teribilul flagel reprezentat de nazism…. Așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată”.
În data de 24 Ianuarie 2005, după 60 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat prima aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a peste 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german. În data de 24 Ianuarie 2021, la 76 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în condiții speciale generate de pandemia de Coronavirus, ne-am adresat tinerei generații cu mesaje care să vină în sprijinul luptei împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitismului și a violențelor de orice fel. Umanitatea are în aceste momente nevoie de unitate, înțelegere și respect reciproc.
În memoria victimelor Holocaustului au fost rostite rugăciunile Kaddish și El Maalei Rahamim. Programul a continuat cu discursurile invitaților legate de subiectul evenimentului. Tematica evenimentului a fost propunerea de recunoaștere a lui Iuliu Maniu ca Drept între Popoare. Prezentarea documentelor de arhivă care atestă implicarea lui Iuliu Maniu în acțiunile de salvare a evreilor au fost prezentate de către preotul Cristian Borz, salvatorul și curatorul Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin.
În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul educațional Tineri Ambasadori, din cadrul înfrățirii dintre Șimleu Silvaniei și Petach Tikva din Israel.
Roberta Seret, reprezentantă a O.N.U., a sintetizat semnificația acestei zile și a îndemnat la educarea tinerei generații pentru construcția unui viitor mai demn și mai bun.