"Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îţi oferă întotdeauna o poveste de spus."

18 ANI DE FUNCȚIONARE A SINGURULUI Muzeu al Holocaustului din Transilvania         

Sinagoga din Șimleu Silvaniei devenea în anul 2005 primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania și la acea dată și singurul muzeu de acest gen. Prin înființarea muzeului a fost salvată singura sinagogă din județul Sălaj păstrată după Holocaust, clădire de patrimoniu, construită de comunitatea evreiască în 1881.

            Ce ar fi fost dacă nu exista un plan de salvare a clădirii și transformare a ei într-un muzeu?!

Probabil că azi ar fi fost o altă construcție, modernă, un restaurant, un bar, o altă destinație. S-a reușit salvarea ei în ultima clipă la insistențele mai multor persoane care erau conștienți de însemnătatea, istoria și trecutul acestei sinagogi. Astfel, memoria evreilor din această zonă a fost pusă la loc de cinste… și a lor și a milioanelor de victime ale Holocaustului.

            În acești 18 ani sinagoga a prins viață și viața i-a fost salvată prin 2 intervenții de reabilitare și renovare, lucrări extrem de importante pentru structura de rezistență și starea clădirii în sine. Încă de la inaugurarea sinagogii ca muzeu și-a asumat rolul de spațiu memorial, educațional, de transfer al tradițiilor și identității iudaice prin intermediul expozițiilor unice create de prestigioși cercetători ca Lya Benjamin, Harry Kuller, Otto Adler, Oliver Lustig și mulți alții.

În toți acești ani de funcționare, în sinagogă au fost organizate fel și fel de evenimente marcante la nivel național și internațional, reușind în timp să atragă parteneriate deosebite cu instituții de  marcă din țară și din străinătate. Bazele primei olimpiade „Memoria Holocaustului” au fost puse în 2006, la Șimleu Silvaniei. Seria evenimentelor culturale și educaționale a continuat, iar numărul vizitatorilor ajunge în tot acest răstimp la peste 100.000.

E mult, e puțin? Timpul ne va spune…

Vizitatorii, diferiți, din varii domenii de activitate, de la elevi și studenți, la  cercetători, istorici de renume, ambasadori,  profesori, oameni simpli, turiști. Recent, muzeul a fost vizitat de un grup de profesori universitari și cercetători de renume:

  • Dennis Deletant – cercetător specialist în istoria României în relații internaționale și politici publice
  • univ. dr. Virgil Țârău – profesor universitar, specialist în istorie contemporană, relații internaționale și studii strategice și de securitate
  • Ottmar Trașcă – cercetător științific principal în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu”​ al Academiei Române, specialist în tematica Holocaustului și a istoriei trupelor germane.
  • Florin-Daniel Șandru – director executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

            În perioada următoare muzeul va intra într-un nou proces de actualizare și implementare a unui nou sistem de afișare a informațiilor prin intermediul noilor tehnologii.

Au fost depuse în acest an câteva proiecte de finanțare cu fonduri de la programele europene, iar în Anul Nou Evreiesc care urmează sperăm să ne aducă numai rezultate deosebite.